Suntem zilnic exasperati de marlanie, sufocati de nesimtire, oripilati de incultura si de false modele, socati de incompetenta, de non-valori si obraznicia lor, de cine si cum ne conduce. Dar, ca o fatalitate, continuam sa ne revoltam mai mult pe dinauntru, din priviri sau mimica, si, din bun simt, nu apostrofam ori din lasitate sau indiferenta, nu luam atitudine.

Oprobriul public a murit. Nimeni nu mai e definitiv patat/exclus/proscris, orice magarie ar face, si nu orice ispasire i s-ar/si-ar impune. Suntem oare condamnati ca popor la o asemenea cadere libera in imoral, indecent si ilegal? Nu cred. Asa ca, ce-ar fi sa nu ne mai plangem de starea natiunii si sa facem cate ceva, fiecare dupa puterile lui, acolo unde se intampla sa ne agreseze lipsa de educatie si bun simt: pe strada, la birou, in metrou, la cumparaturi, la spectacol sau la restaurant? Ce-ar fi sa incepem a renaste, pornind de la noi insine spre ceilalti cu puterea exemplului si sa curatam numele de roman de toata mizeria la care am consimtit intr-un fel sau altul sa fie acoperit?

Noii pasoptisti

Si iata ca pentru a mia oara cred, se incearca iesirea din nepasare. In Decembrie, anul trecut, a demarat, simbolic, la Timisoara, o miscare civica a oamenilor care vor sa "transforme Romania intr-o tara in care chiar merita sa traiesti". Cine sunt ei? Oameni obisnuiti, imi place sa le spun dupa ce i-am cunoscut pe cei care s-au intalnit pe 16 martie in Bucuresti, la "Cafeneaua Pasoptista" de la Palatul Ghika. De ce pasoptista?  Pentru ca miscarea pe care a initiat-o Sandra Pralong, o femeie care nu renunta, atat despre ea, deocamdata, se cheama "Noii Pasoptisti" si a fost inspirata de acea mana de oameni (la origine, mai putin de 100) care, acum mai bine de un secol si jumatate, au reusit sa  transforme atat de radical Romania.

Citeste tot articolul

 

Sursa: www.ziuaveche.ro

Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: