La Timisoara, s-a inaugurat „Cafeneaua Pasoptista”Un grup de tineri oameni de cultura, profesori universitari si specialisti in stiinte sociale din Timisoara vor sa reinvie efervescenta din perioada Revolutiei de la 1848, motiv pentru care s-au autointitulat „Noii pasoptisti” si au demarat o serie de intalniri, care vor avea loc lunar, sub genericul „Cafeneaua Pasoptista”.

Zeci de participanti

Prima intalnire a „Noilor pasoptisti” a avut loc joi seara, intr- o cafenea din Piata Unirii, unde s-au strans aproape 100 de participanti. Pasoptistii din 2009 se descriu drept tineri gata sa actioneze pentru a reinvia civismul in constiinta romanilor.
„Suntem o noua comunitate de oameni care pot si vor sa transforme Romania intr-o tara in care chiar merita sa traiesti”, a fost mesajul transmis, joi seara, in cadrul „Cafenelei Pasoptiste”.

Personalitati culturale si oameni de afaceri

„Noii pasoptisti” se reunesc in jurul Fundatiei Synergetica, condusa de Sandra Pralong.

Lista membrilor-fondatori cuprinde nume sonore din viata cultural- artisitica din Timisoara: scriitorul Marcel Tolcea (publicist, profesor universitar, director al Muzeului de Arta din Timisoara - n.r.), scriitorii Adriana Babeti si Robert Serban, sociologul Alin Gavreliuc (prodecan al Facultatii de Sociologie si Psihologie de la Universitatea de Vest din Timisoara - n.r.) si Romina Matei, coordonatorul de proiecte al Institutul Intercultural Roman.
 
Alaturi de aceste personalitati artistice s-au inscris in noua miscare si oameni de afaceri.

Actiuni similare vor avea loc in Bucuresti si Iasi

Potrivit initiatorilor, valorile promovate de „Noii Pasoptisti” sunt curiozitatea, proactivismul, dorinta de a descoperi adevarul si de a face dreptate, profesionalismul, perseverenta, optimismul, determinarea, dorinta de performanta, respectul si patriotismul.

“Am fost contaminati de neputinta, de defetism si de cinism. Si asta se vede in realitatea romaneasca. Lucrurile nu functioneaza. Ne dorim, asadar, sa trezim in cat mai multi oameni constiinta ca a fi stapan pe propriul destin nu depinde de cati bani ai in banca, ci de cum te privesti pe tine insuti si viitorul tau. Vaicareala ca lucrurile nu merg nu tine loc de implicare”, explica Sandra Pralong.

La inceputul anului viitor, „Cafeneaua Pasoptista” va ajunge si in Bucuresti si Iasi. Si nu in ultimul rand, „Noii Pasoptisti” vor sa stranga in jurul lor si o comunitate virtuala de tineri dornici sa se implice activ in viata sociala. In acest sens, va fi lansat in curand site-ul www.noiipasoptisti.ro.


Evenimentul Zilei
Sambata, 12 Decembrie 2009
Articol scris de Georgeta Petrovici
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/879446/La-Timisoara-s-a-inaugurat-Cafeneaua-Pasoptista/


Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: