In Europa, cultura joaca un rol deosebit, fiind una dintre cele mai importante cai de interactiune intre societatile sale. Se vrea formarea “ Ariei Culturale Europene”, si pentru asta s-au organizat diferite programe interculturale. In noiembrie 2007, a fost implementata Agenda Europeana pentru cultura in tarile membre, avand prioritati ca: inlaturarea obstacolelor pentru mobilitatea artistilor, dezvoltarea si educarea societatii civile in domeniul culturii si istoriei, schimb de cultura non-comerciala...


Obiectivele Agendei Culturale:
Promovarea diversitatii culturale si a dialogului intercultural.
Cultura ca un catalizator pentru creativitate, alaturi de strategia Lisabona pentru crestere si locuri de munca.
Cultura ca un element vital in relatii international
Europenilor le pasa de cultura. Un studio Eurobarometer din 2007 a aratat ca 89% din participanti au afirmat ca este o nevoie vitala sa fie promovata cultura la un “EU-level”. Acum, cand Europa trece printr-o perioada de provocari, este important sa gasim o platform comuna pentru a ne uni fortele.


“Culture in Motion” - Program cultural, format de Comisia Europeana, pentru a sustine Agenda culturala. Promoveaza mobilitatea artistilor; circulatia locurilor de munca, o sinergie cu educatia, accesul la cultura, traditiile si dialogul cultural comun tarilor europene.
Prin aderarea la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa contribuie la dezvoltarea culturii Statelor Membre, prezentandu-si arsenalul cultural prin limba, traditii, arta si educatie.


Programele si evenimentele la care activeaza Romania:


Dali Muchi (09.07-08.09) - Program de dans, muzica vie si teatru non-verbal ce implica copii si tinerii. In Romania au fost organizate doua evenimente, impreuna cu artisti din Marea Britanie si Italia.


Blog the theatre (09.07-09.08)
Tinerii s-au exprimat in alte forme. A fost o inovatie, autorii au cautat blog-uri ce reflecta atitudinea tinerilor fata de viata, transformand textele in piese de teatru. Evenimentul a avut loc la Graz in mai 2008.


Jardin d’Europe (07.2008-06.2013)
Program ce consta in invatarea si dezvoltarea dansatorilor, coreografilor, jutnalistilor si invatatorilor. Se acorda burse pentru tineri dansatori si coreografi, un program educational oferit de Balkan Dance Network Nomad.


Autor:Ana Hajdau
Sursa: http://ec.europa.eu/culture/index_en.htm
http://ec.europa.eu/culture/our-policy-development/doc399_en.htm

Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: