ASOCIATII CARE PROMOVEAZA DEMOCRATIA


Asociatia Pro Democratia si Asociatia de Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21, sunt doua organizatii care au organizat programe civice cu scopul de a explica textul legii si de a informa cetateanul in legatura cu drepturile si responsabilitatile lui civice. Textul de lemn al legilor este explicat intr-o miniera practica, promovând transparenta in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

1. ASOCIATIA PRO DEMOCRATIA  
Sursa http://www.apd.ro/publicatie.php?id=29)
APD este o organizatie neguvernamentala, non-profit si nepartizana, infiintata in anul 1990, care are in prezent 31 de cluburi in care activeaza peste 1000 de cetateni (voluntari si membri).
Misiunea Asociatiei Pro Democratia este de a intari democratia la nivel national si international prin stimularea participarii civice.
Domeniile de interes ale Asociatiei Pro Democratia sunt:
Ø    imbunatatirea relatiei intre alegatori si alesi;
Ø    corectitudinea procesului electoral;
Ø    educatia civica;
Ø    participarea cetatenilor la procesul de elaborare a politicilor publice;
Ø    transparenta institutiilor publice;
Ø    controlul societatii civile asupra acestora, respectarea drepturilor omului.
Asociatia Pro Democratia, impreuna cu  Transparency International România, au intocmit ghidul Transparenta decizionala in administratia publica, in cadrul proiectului "Lege si transparenta" cu sprijinul financiar al Unuinii Europene prin programul Phare Societate Civila 2004 si al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale prin programul "O Românie Transparenta".
Ghidul se adreseaza functionarilor publici, membrilor din organizatii nonguvernamentale, cetatanilor Romaniei in general si poate fi accesat in format complet.
(Ghid complet:
http://www.apd.ro/files/publicatii/Transparenta%20decizionala%20in%20administratia%20publica.pdf)
 
2. ASOCIATIA DE ASISTENTA SI PROGRAME PENTRU DEZVOLTARE DURABILA AGENDA 21
Sursa http://www.agenda21.org.ro/transparenta_si_etica_in_administratia_publica.html
APDD - Agenda 21 este o asociatie romana neguvernaentala, de interes national, nonprofit, neafiliata politic sau religios, constituita in februarie 2003, care se doreste a fi liantul pentru un parteneriat solid intre toti factorii interesati: structurile statului, capitalul privat, comunitatea stiintifica, grupurile societatii civile cu un potential creativ ridicat, in special copiii si tinerii, mediile de comunicare in masa, asociatiile profesionale, comunitatile locale.
Scopul fundamental al APDD- Agenda 21 este sprijinirea politicilor statului român de promovare si implementare in România a obiectivelor Dezvoltarii Durabile.
Obiectivul APDD Agenda 21: implementarea unor actiuni concrete care sa asigure coerenta si continuitate demersului intreprins cu scopul de a contribui la cresterea calitatii functiei publice la nivel local in vederea satisfacerii nevoilor si a cerintelor cetatenilor si ale comunitatii.  
Iata rapoartele (www.agenda21.org.ro/downloads.html) care certifica devotamentul si implicarea cu care voluntarii au contribuit, individual, la imbunatatirea serviciilor publice.
Autor: Dana Vladut

 

 

Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: