Yahoo Groups

TIMISOARA

IASI


Eu il sustin pe Costel Cernat. Costel Cernat este cel mai mare baschetbalist roman din istorie. Este celebru pentru ca detine recordul european pentru cele mai multe puncte marcate de un singur jucator. In faimosul meci dintre Steaua Bucuresti si Maccabi Tel Aviv, Costel Cernat a marcat 63  de puncte. A fost selectionat in echipa nationala de 165 de ori si a participat la 4 editii de CE, pe postul sau specializat de pivot.

El reprezinta o legenda atat pentru clubul Steaua Bucuresti cat si pentru echipei nationala si din 1997 este maestru emerit al sportului. La inceputul anilor ’90 Costel Cernat a plecat in Franta unde a antrenat numeroase echipe de baschet. Dupa mai bine de 10 ani petrecuti departe de Romania el se intoarce cu un singur gand: sa readuca baschetul romanesc in elita internationala. Gandurile care l-au readus inapoi sunt legate de dragostea fata de romani pe care ii considera unici si speranta ca baschetul romanesc va redeveni ce a fost pe vremea cand el ridica in picioare mii de iubitori ai baschetului.


Ce a facut Costel Cernat de cand s-a intors in Romania?
A adus in divizia A echipa de baschet din Otopeni, a fost director tehnic la Ase Soft Ploiesti unde a casigat Cupa FIBA, a fost antrenorul echipei nationale si a reinfiintat echipa Steaua. Aceasta ultima realizare a sa a fost una dintre cele mai mari dorinte de la reintoarcerea in Romania.


De ce pe el?
In ultimii 20 de ani sportul romanesc se afla intr-un declin evident. Baschetul romanesc a trecut din divizia A valorica de pe vremea lui Cernat in divizia B valorica din momentul actual. Cand putini mai dau sanse sportului sau baschetului, un om precum Cernat se intoarce din Franta, unde are o cariera in baschet, pentru a incerca sa aduca baschetului gloria de altadata. Povestea vietii lui este una fascinanta. Pentru faptul ca si-a lasat copiii in Franta si s-a intors in Romania pentru baschetul romanesc eu ma inclin. Desi s-a impiedicat de sistemul nepasator romanesc el a continuat sa creada ca inca se poate.


Costel Cernat:
-se naste in 1953 in judetul Constanta
-in perioada 1971-1990 este legitimat la Clubul "Steaua", cu echipa caruia cucereste 11 titluri nationale
-participa la 3 editii ale CCE (in 10 jocuri marcand 279 de puncte) si 5 editii din Cupa Cupelor (in 33 de jocuri inscrie 755 de puncte)
-participa  in echipa nationala la 8 editii ale CE
-joaca  pentru echipa nationala in 124 de jocuri intertari, pentru care marcheaza peste 1500 de puncte
-pleaca  din Romania in 1992 si revine in anul 2003 (nu stiu daca aceste date sunt corecte in totalitate)

 

Autor: Ioana Radulescu

Sursa foto: www.prosport.ro

Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: