Yahoo Groups

TIMISOARA

IASI


 Revolutionar si nonconformist, Claudiu Bleont este unul dintre acei actori care isi traiesc rolul si viata la maximum, indiferent de parerea lumii. Cu o energie debordanta, actorul Claudiu Bleont, trece cu facilitate de la filosofie la aspectele pragmatice ale vietii.

De ce il admir pe Claudiu Bleont? Din punct de vedere al profesiei - pentru pasiunea cu care se implica atunci cand este pe scena, din prisma umanitatii – pentru complexitatea caracterului sau si pentru curajul de a iesi din tipare de fi el insusi fara a se sfii de critici. Mai mult, il admir pentru decizia lui de a ramane in Romania, in ciuda vastei lui experiente internationale.Cu o cariera impresionanta, el a jucat roluri principale in 23 de piese pe scena Teatrului National Bucuresti, si in multe alte piese pe scenele altor teatre: Teatrul de Comedie din Bucuresti, Teatrul Constantin Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Fani Tardini din Galati, Teatrul National Timisoara.

Pe langa activitatea teatrala, Claudiu Bleont a interpretat nenumarate roluri si in filme, atat romanesti cat si internationale. Cele mai recente filme internationale in care a avut roluri secundare sunt: „Catherine the Great”, regia Paul Burgess si John-Paul Davidson, „Dracula III”, regia Patrick Lussier, The Provider – „Dracula Ressurection”, regia Patrick Loussier, Vlad Dracul – „Vlad”, regia Michael D. Sellers. S-a implicat si intr-un proiect cu Ungaria, in 1995. Atunci el a fost guest star in cinci spectacole la Teatrul de vara Zsambeck cu ocazia Festivalului de Teatru Ungar. Festivalul a reunit actori romani si unguri care au jucat, impreuna, in aceeasi limba: actorii romani in limba maghiara si cei maghiari – in romana. A participat la numeroase festivaluri si turnee internationale in lumea intreaga, in: Marea Britanie, Brazilia, Italia, Franta, Portugalia, Grecia.

Cu toate ca a avut multe experiente profesionale in afara tarii si a dorit la un momentdat sa se stabileasca in Franta, si-a dat seama ca este prea legat tara:, Eu unul ma cunosc pe mine pastrand determinarea si legatura pe care mi-o da teatrul. Nu m-as instraina pentru ca am ce-mi trebuie ca sa ma tavalesc cu mine insumi si ca sa ma cunosc pe mine prin Romania, prin cultura romana. Sunt legat de limba si de cultura asta, sunt definit de ea si in acelasi timp ma definesc prin ea.”

Bleont se simte definit ca roman prin limba nationala, prin literatura romaneasca, prin religie:, Limba. Lecturile unor mari autori. Muzica. Biserica Ortodoxa, care in acelasi timp e orientala. Partea de Indie care a venit in Romania prin romi. Influenta germana din Ardeal. Si aceasta ma defineste chiar personal pentru ca numele meu se scria “Blöntz”. Strabunicul meu l-a schimbat si l-a romanizat cand au intrat rusii in tara asa ca a ajuns Bleont. Latinitatea. Spontaneitatea. Imprevizibilul. Trairile. Cautarea. Ratarile.”

 

 

Autor: Andreea Ignat

Sursa foto: www.apropo.ro

Sursa celor doua citate: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4004268,00.html

Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: