Yahoo Groups

TIMISOARA

IASI


"Tara aceasta e ca un blestem de dragoste pentru mine..."

Cea Mai Buna Actrita din Romania in 2001, Cea Mai Buna Actrita la Festivalul de Film de la Geneva, Festivalul de Film Politic din San Marino si la Festivalul International de Film Golden Eagle din Georgia, i s-a acordat premiul Fundatiei Culturale Romane pentru Cariera Internationala Remarcabila  si lista poate continua.


A interpretat extraordinar pe scena teatrelor romanesti rolurile Masha in "Trei Surori" de Chehov, Lucius, in piesa lui Shakespeare "Julius Caesar" si Maria din "Woyzeck" de Georg Buchner. Ne-a reprezentat Romania pe scenele teatrelor lumii si in productii de film internationale de mare succes; a participat la numeroase productii multilingve inclusiv la coproductia franco – italiana "Joan of Arc".


Insa, motivul pentru care eu o nominalizez in calitate de cetatean de onoare, neo-pasoptist, trece dincolo de palmaresul actritei Oana Pellea si ajunge la omul Oana Pellea.

Imi este foarte greu sa scriu aceste randuri de teama sa nu fie mult prea simpliste, “de teama sa nu strivesc gaza”. Sa iti propui sa scrii despre un Om care a atins Excelenta, nu e deloc simplu. De curand, am citit Jurnalul Oanei si modul ei sincer si direct si firesc si omenesc de a privi lumea m-a captivat, mi-a aratat cealalta fata a actorului, consistenta si valoarea omului Oana Pellea. Am avut aceeasi senzatie pe care a remarcat-o si criticul literar Ioana Parvulescu, cuvintele din acel Jurnal au intr-adevar mimica, gestica si inteligenta. Oana emana o eleganta aparte, pasiune, har, daruire si simtire rationala chiar si in scris...
 
Criticul literar Dan C.Mihailescu, aflat la una din sesiunile de autografe organizate pe 10 iunie intr-o librarie bucuresteana, a afirmat ca “este o carte care ne/te rusineaza pentru ca intr-o Romania dezumanizata, decrestinizata, Oana Pellea are dorinta de a umaniza, de a crestiniza... Il vad ca pe un dar pe care nu stiu in ce masura il meritam. Cartea e un suflet pus in palma. Ma tem ca va avea un impact foarte mare!"."Jurnalul" Oanei Pellea se intersecteaza la un momet dat si cu subiectul privind starea de fapt a Romaniei, "un urs infometat care cauta in gunoi", "cu ochi tristi si cu lant la picior". "Ma doare Romania, ma doare agresivitatea...", "Sunt un biet om sufocat in marlanie". Insa, in acelasi timp marturiseste: "tara aceasta e ca un blestem de dragoste pentru mine".


Cu stima si respect de neo-pasoptist,
Ma inclin,

 

Autor: Dana Vladut

Sursa foto: www.bucurenci.ro

Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: