Yahoo Groups

TIMISOARA

IASI


Ceea ce ne dorim de mulţi ani de zile, este să fim la acelaşi nivel cu vestul. Ne gandim la perioada interbelică, ca la un timp mitic şi minunat; şi când privim în jur ne este teamă că nu mai ajungem nici macar la acel nivel când parcă ne apropiam de utopia din vest. Eu cred că asta are la bază unele confuzii grave, şi că am depăşit de mult gradul de dezvoltare al acelei perioade.

Problema nu este că România este un loc blestemat cu un neam blestemat. Problema este că planeta asta nu este un rai. Este frumos să visăm că gradina Eden este accesibilă cu un avion low cost spre Monaco, dar din păcate nu este accesibilă nici cu o rachetă spaţială. Acel loc frumos şi bun, şi acel timp din istorie frumos şi bun nu există. Imi pare rău, dar trebuie să fim realişti.

Ceea ce există, este o mică lume în care pietrele nu sunt sfere perfecte, în care florile se ofilesc şi în care fiecare om face lucruri bune şi rele. La fel şi societăţile sunt un amestec de idei bune şi proaste, de chestii care functionează şi chestii care sunt catastrofe.

Când mergem în vest observăm 100 de detalii frumoase care ne arată ce grozavă este acea lume. Când ajungem în România observăm 100 de detalii oribile care ne arată ce infern este ţara asta. Lucrurile pot fi privite şi invers fără probleme. Nu o facem, pentru că am învăţat să nu o facem. Eu propun să exersăm să vedem lucrurile şi invers, pentru ca la un moment dat să fim capabili să le vedem pe toate aşa cum sunt. Cine vrea poate să înveţe să vadă şi numai lucruri frumoase peste tot. Sunteti liberi să alegeţi absolut tot ce vreţi în privinţa asta şi nimeni nu vă poate condamna, în afară de voi înşivă. Vă promit asta!

România este un haos- daca suntem convinşi că ordine este doar când liniile sunt perpedinculare şi/sau paralele. Unii văd mai puţină ordine în picturi abstracte cu unghiuri drepte şi mai multă ordine în portrete cu oameni încruntaţi. Apoi mai sunt şi fizicieni care cred că gravitaţia şi traiectoriile fac haos în ordinea cuantică. Nu mă pricep nici la artă nici la fizică, dar inteleg că haosul şi ordinea sunt o reflexie a categoriilor cu care am învăţat să lecturăm lumea.

In România modul de a citi lumea este diferit faţă de cel din Germania, şi nu se va schimba prea curând. Ar fi păcat să devină o replică a altei paradigme mai ales pentru că oricum problemele la nivel de principiu sunt exact aceleaşi (bani, sex, faimă şi diverse). Nu înseamnă că nu trebuie să ne dorim schimbări, ci din contră să râvnim la ele zilnic. Dar nu ca la un vis în care România se preface într-o ţară normală în care se trăieşte decent, pentru că nu e normal să ai personalitate dublă şi pentru că decenţa este o lipsă de creativitate.

Mai degraba să alegem conştienţi modul în care ne comportăm. Să râvnim spre a fi noi înşine mai conştienţi de modul nostru de a gândi, de a ne comporta şi de a fi, şi să nu ne mai frământăm atâta despre generalităţi imaginare.

 
 

Autor: Denes Lenard

Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: