Alecu Russo s-a născut pe 17 martie 1819, la Chişinău. A fost poet, prozator, eseist, memorialist şi critic literar român. A fost în acelaşi timp şi un ideolog al generaţiei de la 1848. Este autorul volumului  Cântarea României, deşi acesta a fost tipărit anonim. Astfel el a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române, fără a revendica vreodată explicit această operă
În 1848, Ruso participă la mişcarea revoluţionară din Moldova alături de V. Alecsandri. Dupa încheierea Revoluţiei, Russo pribegeşte mai întâi în Ardeal, pentru ca apoi să se stabilească la Paris.
Opera literară a acestuia cuprinde: Cântarea României , Amintiri, Iaşii şi locuitorii lui în 1840, Palatul lui Duca Vodă, Decebal şi Ştefan cel Mare.
Dar ceea ce ar ajunge a face din Russo unul dintre numele mari ale literaturii noastre e tânguirea intitulată «Cântarea României» ... E o scurtă ochire asupra trecutului ţării, în toată vitejia şi durerea ce cuprinde, cu blesteme de profet fanatic împotriva ticăloşilor timpului de faţă şi cu perspective limpezi deschise asupra viitorului. O simţire tot atât de aleasă pe cât de puternică, o mare putere de a concretiza în icoane gândurile de păreri de rău sau de speranţe dau acestei scurte bucăţi o valoare pe care unii n-au atins-o şi n-o ating, şi nimeni, în curgerea vremurilor, n-a mai găsit astfel de accente pentru a mângâia şi îmbărbăta maica în suferinţă, «ţara cea dragă», şi în acelaşi timp, pentru întâia oară se caută în desfăşurarea venimentelor ce alcătuiesc istoria noastră un rost filosofic“ (Nicolae Iorga).

Scrie-ne!

Email:
Titlu:
Mesaj: